Yeni T.C. Kimlik Kartı Çip Bilgileri

Yeni T.C. Kimlik Kartı Çip bilgileri. Yeni kimlik kartım çipi hakkında bilinmeyenler. Çipli kimlik kartımın çip özellikleri ve çip hakkında bilgiler sorular ve cevapları.
T.C. Kimlik Kartında kaç adet çip bulunmaktadır?

T.C. Kimlik Kartında fiziksel olarak biribirinden bağımız; bir adet temaslı, bir adette temassız çip bulunmaktadır.

T.C. Kimlik Kartının üzerindeki temaslı çipte hangi bilgiler bulunmaktadır?

Temaslı çipte, kart sahibine ait nüfus bilgileri ve biyometrik bilgileri ile karta ait bilgiler bulunmaktadır.

Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi Bileşenleri

EKDS; T.C. Kimlik Kartı, Kart Erişim Cihazı, Kimlik Doğrulama Sunucusu (KDS), Kimlik Doğrulama Politika Sunucusu ve Arabirim Yazılımlarından oluşmaktadır.

T.C. Kimlik Kartı

Bireyin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu ve Türk nüfus kütüklerinde kayıtlı olduğunu kanıtlayan bir belge niteliği taşımaktadır. Elektronik ortamda sunulan hizmetlerden faydalanabilmek için, kişisel kimlik doğrulama amacıyla kullanılacak T.C. Kimlik Kartları, tüm görsel ve elektronik güvenlik unsurlarına sahiptir.

Kart Erişim Cihazı

EKDS, doğrudan merkezi kimlik doğrulama yapmaz. Uç birimde yer alan, güvenilir aracı olarak Kart Erişim Cihazını (KEC) kullanır. KEC’ler sistemin bir parçasıdır ve doğrulamanın hizmetin sağlandığı yerlerde yapılmasını sağlar. KEC kimlik doğrulamayı gerçekleştirir ve sonucu güvenli, yanıltılamaz bir şekilde elektronik olarak Kimlik Doğrulama Sunucusuna bildirir. KEC, biyometrik ve PIN kodu sorgulamaları yapıp geçerli veriler üreten cihazdır. Cihaz 2 kart yuvasına (hizmet isteyen ve hizmete katılan) ve USB portlarına sahiptir.

Kimlik Doğrulama Sunucusu

KEC tarafından oluşturulan kimlik doğrulama bildiriminin doğruluğunun kontrol edildiği merkez sunucudur.

Kimlik Doğrulama Politika Sunucusu

Her kurumun verdiği hizmete bağlı olarak belirlediği faktörler doğrultusunda doğrulamalar yapılmaktadır. Bazı kurumlar sadece kart şifresini (PIN) yeterli bulurken bazı kurumlar ise hem kart şifresini hem de biyometri ile doğrulama yapılmasını talep edebilir. Kimlik doğrulama sırasında kurumlar yöntemleri bu sunucu üzerinden tanımlar.

Arabirim Uygulamaları

Arabirim Uygulamaları EKDS’nin kurumların kullandıkları elektronik uygulamalara entegrasyonu, Arabirim Uygulama yazılımları aracılığıyla gerçekleştirilir. Arabirim Uygulamaları, masaüstü uygulaması veya sunucu üzerinde çalışan bir uygulama olabilir. Güvenlik Servisleri Platformu, KEC’leri yerel ağ üzerinden var olan kurum uygulamalarına entegre eden bir sunucu uygulamasıdır. Kimlik doğrulama arayüzleri Web Servis teknolojisini kullanmaktadır. Otomasyon Yazılım Arabirimi (OYA/WIA), KEC’leri Windows tabanlı masaüstü uygulamaları ile USB üzerinden entegre eder.

(Visited 17 times, 1 visits today)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir